מבוא למדריך
סיפור האנרגיה המתחדשת משך את תשומת ליבנו כבר עוד לפני הצבא, שילוב הטכנולוגיה עם עבודה פיזית במאמץ להפוך את העולם למקום טוב יותר.
לאחר השחרור משירות קבע ארוך ומשמעותי ביחידה מובחרת, הרגשנו שהשינוי חייב להגיע!
היה לנו ברור שנרצה לעשות משהו שיהיה גדול הרבה יותר מאיתנו, שיוכל להשפיע באופן חיובי וישיר על העולם ועל ישראל בפרט.
אחרי תקופה ארוכה שבא עבדנו ולמדנו בתחום במספר תפקידים החלטנו שהגיע הזמן לצאת לדרך חדשה מתוך שליחות להביא את בשורות האנרגיה המתחדשת לכל בית ומשפחה.
כיום הדרך העיקרית לייצר אנרגיה בעולם היא על ידי שריפת דלקים רעילים בעיקר נפט פחם וגז טבעי, המזוהמים את האוויר שאנו נושמים יום יום, פוגעים באיכות הסביבה, ומשפיעים המון על ההתחממות הגלובלית שמאיימת על הכדור שלנו ועתיד ילדינו.
על מנת לסבר את האוזן, מחקרים טוענים שכמות האנרגיה שהשמש מייצרת בשעה אחת בלבד שווה ערך לכל האנרגיה שמיוצרת מכל הדלקים בעולם כולו בשנה.
אז איך זה עובד אתם שואלים?
פאנלים סולאריים עובדים על האפקט הנקרא הפוטו-וולטאי (PV) ומאפשרים להמיר את האנרגיה מהשמש לחשמל באופן יעיל, וזול ובעיקר נקי. את הפאנלים מציבים על הגגות, משום שהם שטחים ריקים – משתזפים בשמש. בתים פרטיים, מבני מסחר ותעשייה, לולים ורפתות, בתי ספר, מבני ציבור ועוד. במדינה שטופת שמש כמו שלנו יהיה ניתן לייצר יותר משליש מהחשמל של ישראל רק על גבי הגגות.
אז למה לא לנצל את המשאב הטבעי האדיר הזה שנקרא השמש?
אז זהו, שאין באמת סיבה, ולכן הרמנו את הכפפה והקמנו את חברת NAVITAS (נביטאס) במטרה להאיץ במעבר של העולם לאנרגיה מתחדשת, ולהפוך את ישראל למעצמת אנרגיה.
הטכנולוגיה קיימת, הגגות ריקים, המדינה מעודדת מעבר לאנרגיה מתחדשת, והקצ' שאתם מקבלים כסף עבור יצור החשמל.
קדימה! אנחנו מזמינים אתכם להצטרף יחד איתנו למהפכה הירוקה להרוויח הכנסה פסיבית חודשית ללא כל מאמץ, ולדאוג לילדנו לעתיד ירוק יותר (תרתי משמע)
אז למה להקים מערכת סולארית עם NAVITAS?
דבר ראשון תודעת שירות – אנחנו מאמינים שהיחס האישי לכל ללקוח הוא בראש ובראשונה, מסבירים וקשובים לצרכים שלכם כלקוחות.
מקצועיות – במשך הזמן צברנו ידע רב אך הבנו שהכול אנו אף פעם לא נדע לכן עטפנו את עצמנו באנשי המקצוע המובילים והמנוסים כל אחד בתחומו. החל ממהנדסים, מנהלי פרויקטים ואנשי ביצוע מהשורה הראשונה, עם רקורד של עשרות ומאות פרוקיטים.
שקיפות ואמינות – ברור לנו שיש לקוחות שאינם בקיאים בתחום ובשביל זה אנו פה. להסביר, לשתף ולפרוס את האפשרויות האופטימליות עבור כל לקוח ולקוח.
אז למה אתם מחכים?! קראו את המדריך ולאחריו אנחנו נשמח לקפוץ לקפה אצלכם בבית – ללא כל התחייבות.
"תנו לשמש לעלות"
פרק 1 – מאז ועד היום אנרגיה סולארית
לפני שנצלול לעומק הדברים בואו נחזור קצת אחורה בזמן ונבין איך הכול התחיל…
הפקת הזרם החשמלי הראשון מקרני אור התרחשה בשנת 1839 על ידי מדען צרפתי בשם אלכסנדר אדמונד בקרל. אבל כמו כל סיפור טוב יש יהודי שנמצא בתמונה – הפיזיקאי המפורסם אלברט איינשטיין. את ההסבר לתופעה מבחינה פיזיקלית נתן איינשטיין בשנת 1905. התגלית נחשבה כאחת מפריצות הדרך החשובות בתולדות האנושות, ואף זיכתה את איינשטיין בפרס נובל על כך.
במשך שנים רבות, הטכנולוגיה נחשבה ליקרה מדי לשימוש מעשי. ושולבה בעיקר בתוכניות החלל של המעצמות באותם הימים, ברית המועצות וארה"ב.
המערכות הסולאריות רשמו בשנים האחרונות גרף שיפור טכנולוגי מרשים ששינו את פניהן והפכו אותן ליעילות, חכמות ומשתלמות אף יותר, החוסכות שימוש בדלקים מזהמים כגון פחם ונפט ועל כך נרחיב בהמשך…
פרק 2 – ישראל כמעצמת אנרגיה מתחדשת
ישראל מהווה חלוצה עולמית באימוץ אנרגית השמש לצרכן הפרטי. למעשה, לרובנו כבר יש מערכת כזו על גג הבית / בניין דודי וקולטי שמש.
הקולטים, שמהווים טכנולוגיה (קצת מיושנת) לחימום מים, נמצאים בכ-85% מהבתים בארץ וחוסכים כ-8% מסך החשמל הדרוש לייצור בישראל.
הידעת?
בשנות ה70 עם פרוץ משבר האנרגיה חוקק חוק המחייב התקנת דודי שמש על כל דירה הנבנית בישראל!
עם ההתקדמות האדירה בטכנולוגיות יצור האנרגיה הסולארית נפתחה בהדרגה אפשרות לנצל את כוחה של השמש לאספקת כל צרכיו החשמליים של המשק הישראלי הממוצע.
ישראל מבחינה גאוגרפית נמצאת במיקום אידיאלי לניצול אנרגית השמש, כמדינה שטופת שמש בין 1600 – 1800 שעות שמש בשנה תלוי באיזה אזור, מדובר בכמות הגדולה ב-200-400% ממדינות אירופה.
סוגי המבנים בישראל מאפשרים הקמה מערכת על הגג באופן פשוט על לולים, רפתות, מבנים מסחריים, מבני ציבור, בתים פרטיים.
לכן נתונים אלו בשילוב הדחיפה של משרד האנרגיה והחוזה הבטוח מול חברת החשמל (נרחיב על כך בהמשך) משתלם כלכלי לישראלי הממוצע בעל גג פנוי במדינת ישראל. וזה הופך את ישראל כפוטנציאלית למעצמת אנרגיה בינלאומית, המסוגלת לייצר כמות אנרגיה ירוקה בהיקפים גדולים בתוך מספר שנים.
עם זאת, נכון להיום כ 7% בלבד מייצור החשמל במשק מתבצע באמצעות מערכות 'ירוקות', בעיקר סולאריות. בוועידת האקלים של האו"ם בפריס בשנת 2015, התחייבה ישראל להגיע ל-10% כבר בשנת 2020.
אם זאת שר האנרגיה יובל שטייניץ הכריז שהיעד ל2030 הוא 30% אנרגיה מתחדש, זהוי בשורה מטורפת לשוק האנרגיה המתחדשת בישראל. המשמעות היא שאנחנו הולכים לקראת מהפך גדול בנושא. כדי לעמוד ביעד המטורף שהוצב, ניתנו הקלות משמעותיות על הבירוקרטיה הכרוכה בהקמת מערכת סולארית.
פרק 3 – איך זה עובד?
נעבור על מרכיבי המערכת ותפקידים.
פאנל סולארי – אותו לוח שאתם פוגשים על גגות בתים ומוסדות ציבוריים, חוות ועוד.. לוח אחד כזה החשוף לקרני השמש יודע להמיר את אנרגיה שהשמש שולחת לאנרגיה חשמלית נקיה ללא זיהום או פגיעה בסביבה, התהליך הפיזיקלי כאמור קרוי אפקט פוטו – וולטאי. (P.V)
הפאנל הוא המרכיב החשוב והמרכזי במערכת, היכולת לייצר אנרגיה גודלת משנה לשנה, כיום ישנם פאנלים המסוגלים לייצר כ500 KW לשעה, (קפיצה של עשרות אחוזים משנים קודמות)ישנם עשרות חברות המתעסקות במחקר ויצור פאנלים.
החומר המרכזי לרוב ממנו עשוי הפאנל הוא סיליקון, 2 שכבות שכל שכבה שונה מהשנייה. (חיובי ושלילי) שכבה אחת תפקידה למסור את האלקטרון (חלקיק חשמל) והשכבה האחרת תפקידה לקבל אותו.
קרני השמש מורכבות מחלקיקים הקרויים פוטונים, הטעונים באנרגיה מהשמש. כשאותו פוטון עף ופוגש בלוח הסולארי, זה גורם לשחרור של אלקטרון מהאחת השכבות בלוח הסולארי והוא יוצא את הזרם החשמלי.
האלקטרון נקלט במעופו באלקטרודה כזרם חשמלי שקרוי זרם ישיר, אוDirect Current (DC) – זרם ממצבר / סוללה. כדי שרשתות החשמל הביתיות והמסחריות יוכלו להשתמש בו חייבים להמיר אותו לזרם חליפין (Alternating Current (AC – הזרם המוכר והרגיל שאצלכם בבית. ולכן יש צורך בממיר – Inverter או Convertor.
הממיר – אפשר בעצם לקרוא לו המוח של המערכת, תפקידו לקלוט את הזרם הישיר DC ולהמירו במתח חילופין AC המותאם לשימוש בביתכם. לממיר חשיבות רבה, בלעדיו אין מה לעשות עם האנרגיה המיוצרת מהלוחות הסולאריים ולכן כל פגיעה בו תפגע ישירות בתפוקת המערכת.
הממיר הינו החלק היקר מבין רכיבי המערכת, ולכן רצוי לשמור עליו מפני שמש וגשם, ישנם מגוון פתרונות הניתנים לשמירה על הממיר ע"י חברתנו.
כיום ישנם המון סוגי ממירים בשוק, חברתנו עובדת עם ממירים מתוצרת סולאראדג' (Solaredge) הישראלית, בעלת טכנולוגיה ייחודית המאפשרת מעבר להמרת החשמל כמו ממיר רגיל, לעקוב ולנטר אחת תפוקת המערכת לרמת הפאנל הבודד ואף לתקן בעיות הצללות ולכלוך על גבי המערכת בעזרת אופטימייזר.
אופטימייזר – גם הוא מתוצרת סולאראדג' (Solaredge) חלק חכם המחובר לכל פאנל במערכת ביתית או זוג פאנלים במערכת מסחרית, תפקידו להתחבר ללוח הסולארי ולעקוב ונטר אחר תפקודו, ולעביר לממיר נתוני צריכה. בנוסף 'מתקן' בעיות הצללה ופגיעות מקומיות ביצור ע"י בידוד כל פאנל לכשעצמו ללא ירידה של כלל הסטרינג (קבוצת פאנלים)
קונסטרוקציה (מערכת אחיזה) – עשויה לרוב מאלומיניום, תפקידה לחבר בין הלוחות לבין הגג. ישנם סוגי שונים של קונסטרוקציה משתנה על פי סוג הגג. חשוב להקפיד על קונסטרוקציה המתאימה לגג הספציפי שלכם והעומדת בתקן, ע"מ למנוע קריסה / התעופפות של המערכת.
חברת NAVITAS (נביטאס) משתמשת במוצרים המתקדמים והמובילים בעולם, אשר עומדים בתקנים הישראלים ובהתאם לדרישות חברת החשמל. אנו מאמינים שההשקעה הראשונית במוצרים מונעים בעיות מיותרות ופחת בתפוקה לאורך השנים.
חשוב להבין שמערכת סולארית זו השקעה לשנים ארוכות ולכן כדאי לחשוב קדימה ולא להסתכל רק על השנים הקרובות.
פרק 4 – הנתונים הדרושים להקמת מערכת
שני הדברים החשובים שבלעדיהם אי אפשר לצאת לדרך הם:
- טופס 4 / היתר בניה למבנה שעליו תוקם המערכת
- חיבור חשמל קבוע לאותו מבנה (חוזה + מונה)
תיאורטית, ניתן להקים מערכת סולארית על כל שטח גג פנוי, ללא קשר לגודלו.
עם זאת, חיסכון משמעותי של אלפי שקלים בשנה מתאפשר מגודל גג של כ-100 מטר רבוע ומעלה.
יש מספר מאפיינים שחשוב להתייחס אליהם בבחירת הפריסה המדויקת של המערכת על גג הנכס שלכם: היא צריכה לאפשר חשיפה מרבית לקרינה ישירה של שמש אך גם לספק הגנה טבעית על המערכת מפני פגעי מזג אוויר והצללות.
במטרה ליעל את המערכת תחושב הזווית המיטבית להתקנת הלוחות ומיקומם כך שלא יוטל עליהם צל מבנים, עצים או גורמים אחרים בסביבה. הכיוון (המפנה) המועדף להתקנת המערכת בישראל הוא דרום – המפנה החשוף ברוב שעות היום לשמש ישירה. אך כיום באמצעות טכנולוגיות ייחודיות ניתן להתקין על כל מפנה ולקבל נצילות גבוהה וההשקעה נשארת כדאית, עקרונות אלו נכונים להתקנת המערכת הן על גגות שטוחים (בטון) והן על גגות רעפים.
למעשה, רוב המערכות הסולאריות הביתיות מותקנות על גגות רעפים, שדורשים לעיתים שטח מערכת קטן יותר לייצור אותה כמות החשמל לעומת גג שטוח. בנוסף, חשוב לדעת שניתן להתקין מערכות סולאריות על כל גג, כולל איזכורית למעט גג אזבסט – אך גם לזה יש פתרונות.
המערכת עמידה בפני תנאי מגז האוויר, אך כדאי למנוע מראש נזקים אנו נמנע מלהתקין את המערכת ליד עצים או עצמים העלולים לפגוע במערכת בתנאי רוח או סופה, חשוב לחדד שהמערכת מותקנת באישור קונסטרוקטור ועומדת בכל התקנים.
ישנם מערכות שאינם סטטיות (עוקבות שמש) המסוגלות לזוז במהלך היום על פי תזוזות השמש, אך מערכות אלו עלותם רבה והבלאי גבוהה ממערכת רגילה (סטטית) לכן בחישוב ההשקעה אנו ממליצים להימנע ממערכות שכאלו.
חברת NAVITAS (נביטאס) מתמחה בתכנון, חשיבה יצירתית ופתרונות מחוץ לקופסה. אנו ניפגש איתכם על מנת להתאים עבורכם את המערכת הנכונה. זכרו שכל מערכת היא ייחודית בפני עצמה, ודורשת התחשבות בכלל הגורמים כדי להגיע לתפוקה המקסימלית ליצור חשמל.
פרק 5 – המחשבון הכלכלי
לפני שנגשים להשקעה ישנם שלושה פרמטרים חשובים שאותם כדאי לדעת, כדי להבין את רווחיות ההשקעה.
- עלות ההשקעה – במקרה שלנו כמה כסף סה"כ עולה לנו המערכת.
- החזר ההשקעה – כמה חשמל נייצר וכמה כסף נקבל עבור מכירת החשמל לחברת החשמל.
- זמן ההשקעה – בתוך כמה זמן נחזיר את ההשקעה שלנו ונראה סוף סוף רווחים.
אז בואו נתחיל ביחד בחישוב עלות של המערכת:
לפני שנגיע לעלות המערכת נבין איך מחשבים את גודל המערכת בkw (קילו וואט – מידת חשמל) נהוג היום לחשב את גדול המערכת בחישוב הבא:
גודל הגג במ"ר חלקי 7 . כמובן תלוי בסוג הגג ובשיפוע שלו (משפיע על הצללת המערכת)
לדוגמא גג מבנה של 250 מ"ר עליו נרכיב מערכת של כ 35KW (DC)
35.7 = 7 : 250
המחירון של עלות המערכת נע כיום בין כ- 3,000 ₪ לkw מותקן למערכת מסחרית, למערכת ביתית ששם המחיר הוא כ 4,500 לkw מותקן.
אחרי שהבנו איך מחשבים גודל המערכת, נמשיך עם הדוגמא הנ"ל ונחשב גודל מערכת של 35KW כפול 3,750 ₪ (ממוצע מחירים) ונקבל
שעלות מערכת של 35 KWתעלה לנו כ 131,250 ₪.
עכשיו באו נבין כמה כסף נקבל תמורת ההשקעה שלנו ותוך כמה זמן נוכל להחזיר את עלות ההשקעה:
את החשמל אותו אנו מייצרים ממערכת נמכור לחברת חשמל מול חוזה בטוח ליצרן עם תעריף קבוע ל25 שנה, אין דברים כאלה.
אפשר לקפוץ לאתר רשות החשמל (הגוף האחראי לפיקוח על תעריפי החשמל בישראל) ונראה את ההסדר להל"ן התקף עד 31.12.2020
מערכת עד 15 KW – נמכור כל קילו וואט תמורת 48 אגורות
מערכת בין 15 ל200 KW -נמכור במחיר של 45 אגורת לקילו וואט
מערכת מעל 200 KW – כניסה להסדרה תעריפית המשתנה כל הזמן (ראו מאמר "תעריפים והסדרה מול חברת החשמל")
מי שבפועל אחראית על יצור החשמל מהמערכת היא כמובן השמש, בישראל יש בין 1600 – 1800 שעות שמש בשנה. (נחשב הרבה מאוד ביחס לשאר העולם)
בואו ניגש למספרים –
אז אם ניקח את כל הנתונים עד לפה (תחזיקו ראש חזק) ונחשב את הנוסחה הבאה
גודל מערכת בkw כפול שעות השמש בשנה כפול תעריף המכירה לחברת חשמל – נגלה כמה כסף נרוויח בשנה עבור יצור החשמל במערכת שלנו.
אז ברשותכם אחזור לדוגמא של גג 250 מ"ר ועליו נתקין בחישוב מהיר 35 KW ונמכור תמורת 0.45 ₪ בממוצע שנתי של 1700 שעות שמש:
35 * 0.45 * 1700 = 26,775 ₪ רווח ברוטו לשנה. לא מטורף?
בחישוב זריז אפשר להבחין שתוך 4-5 אפשר להחזיר את עלות ההשקעה ולהתחיל להרוויח כ 20% מעלות ההשקעה בכל שנה.
נשמע הזוי נכון?
יותר מזה, יצרני חשמל ביתיים לא מחויבים בדיווח למע"מ או לתשלום ארנונה נוסף. לכן, מדובר בהכנסה פטורה לחלוטין ממס, שהופכת אותה לאטרקטיבית הרבה יותר לעומת השקעות אחרות שממוסות בעשרות אחוזים (כמו מניות או נדל"ן למשל).
ומה אם אני אגיד לכם שכל זה רלוונטי גם בלי הון שום עצמי.
פרק 6 – מימון
ישנן שלוש דרכי מימון להקמת מערכת סולארית:
- מימון עצמאי – הלקוח משיג בכוחות עצמו מימון מלא למערכת.
- הלוואה – ניתן לקחת הלוואה של עד 100% מימון להקמת מערכת סולארית.
- הסכם שותפות – הלקוח משכיר לחברה NAVITAS (נביטאס) את הגג, והחברה בונה במימונה המלא את המערכת על הגג. ובתמורה לכך מתחלקים באחוזים מהרווחים על פי ההסכם.
על מנת לבחון ולבחור עבורכם את המסלול הנכון, ניתן לקבל פגישת יעוץ עם נציג מחברת NAVITAS (נביטאס) ללא תשלום.
מאוד קל לשכנע בנק לתת לך מימון למערכת סולארית בהיקף של עד 100%.
למה זה קל? נניח שלקחת הלוואה מהבנק על 100% מהפרויקט שהתשואה שלך נטו עליו היא 20%. גם אם הריבית על ההלוואה היא גבוהה יחסית נאמר 5% אז נראה שאצטרך לשלם בסך הכל 7% קרן וריבית בשנה בערך שליש מהתזרים שאני מקבל ממכירת החשמל, איזה בנק לא יהיה מוכן לממן את זה?
הנחת המוצא שלנו שאתם בליווי מלא של חברת NAVITAS (נביטאס) מקבלים מימון 100% מהבנק עם פריסת תשלומים של עד 12 שנה וכל זה בריבית בדיחה של 3.4% (ריבית + P 1.4).
פרק 7 – תוחלת חיים של מערכת
חשוב להבין שהשקעה במערכת סולארית היא השקעה לטווח ארוך.
כמה ארוך? מינימום של 5-8 שנים להחזר ההשקעה בבניית המערכת ועד 25 שנה לסיום תקופת החוזה מול חברת החשמל.
תוחלת חיים של מערכת סולארית בתנאים כאלו של חשיפה מלאה לתנאי מזג אוויר קיצוניים של קור וחום הם טובים מאוד ומגיעים ל 25 – 30 שנים.
למערכות סולאריות תוחלת חיים משוערת של כ25 -30 שנה של ייצור חשמל יעיל. מדובר בצפי שמבוסס על הערכה שמרנית. עם זאת, סביר מאוד שתוחלת החיים האמתית של הלוחות היא ארוכה יותר. הקושי לבצע חיזוי מדויק של תוחלת החיים של המערכות הסולאריות טמון בעובדה שהמערכות הסולאריות הנפוצות ביותר הן בנות פחות מ-20 שנה וטרם הגיעו לסימן 30 השנים.
לעומת זאת החוזה מול חברת החשמל הוא לזמן ידוע של 25 שנה, והחזר ההשקעה הוא אחרי כ5 שנים ככה שבוודאות יהיה לכם כ- 20 שנה של רווח.
הפחת הממוצע הטבעי שמיוחס לשחיקת הלוחות עומד על כ-0.5% בשנה בלבד. כלומר, גם 30 שנים לאחר התקנתה, סביר שרכיביה המרכזיים של המערכת הסולארית יוכלו לייצר חשמל חינמי בהיקף של 85% מהתפוקה שהמערכת ייצרה ביום ההתקנה.
ישנם פאנלים סולאריים בני 30 שנה ויותר המפיקים עדין חשמל נקי בצורה טובה. והטכנולוגיה רק הולכת ומשתפרת. כיום רוב היצרניות נותנות אחריות על התפוקה הלינארית של 25 שנה.
פרק 8 – בטיחות המערכת
מערכת סולארית הנמצאת על הגג, אינה מסוכנת לסביבה מבחינת התחשמלות/שריפה והן מבחינת קרינה. ההיפך הוא הנכון – מערכת סולארית תורמות לאיכות הסביבה על ידי שהיא מייצרת חשמל נקי ומונעת שימוש בדלקים המזהמים את הסביבה..
המערכת אינה כוללת חוטי חשמל חשופים, נוזלים מסוכנים או תשתית נוספת אליה תוכלו לגשת. ישנם שלטים בולטים בצבע אדום במקומות המיועדים כגון לוח חשמל, ארקה ועוד. אין צורך לעלות לגג ולהתעסק עם המערכת כלל למעט כ 5 פעמים בשנה בזמן ניקון הפאנלים.
נושא זה נבדק לעומק ואין כל חשש, מותקנות כיום מערכות פעילות על בתי חולים, אצטדיוני כדורגל משכן הכנסת ועוד.
פרק 9 – תחזוקה וניטור
המערכת הסולארית היא פשוטה קלה לתחזוקה וניקיון ואינה מצריכה שימוש בבעלי מקצוע ביום יום, אולם במידה ויש תקלה עליכם להיזהר מלבצע דברים שלא בסמכותכם, ולעבוד בזהירות רבה על הגג על פי הכללים. כל התעסקות בחשמל המערכת מחייבת להביא חשמלאי מוסמך לשם כך.
את עיקר עבודות התחזוקה ניתן למנוע עוד בשלב ההתקנה, עבודה טובה ומקצועית והסרת עצמים בולטים סביב המערכת, היכולים לפגוע (שריטות, שבר, לכלוך) בפאנלים הסולאריים מונעים את רוב עבודת התחזוקה.
שטיפה – עיקר עבודת התחזוקה שיש לבצע במערכת סולארית במהלך חודשי הקיץ. (אפריל ועד אוקטובר) תדירות השטיפה משתנה בין מערכת למערכת על פי גורמי הסביבה – אבק, לשלשת ציפורים, לכלוך, אזור בארץ, רוחות וכו'.
חשוב להבין שללא שטיפה וטיפול כראוי תפוקת המערכת עלולה לרדת עד כ 30%.
המערכת הסולארית אינה מכילה נוזלים, שמנים או חלקים נעים שדורשים החלפה בנקודות זמן קבועות, אולם כדאי לבצע בדיקה תקופתית פעם ב 5 שנים לוודא תקינות המערכת.
ניתן לזהות בקלות תקלות או הפחתות בביצועי המערכת באמצעות מערכות משוב ובקרה (ניטור) לרמת הפאנל של חברת סולאראדג' (Solaredge) שיספקו לכם מידע ברור על ירידה בכמות החשמל שהמערכת מייצרת ישירות אל המכשיר הנייד, עם אופציה להתראות ומעקב יומיומי, וככה לעקוב בנוחות ללא עליה לגג או מאמץ מיותר אחרי תפוקת החשמל שלכם = הרווחים שלכם.
פרק 10 – אחריות
נושא האחריות הוא חשוב ביותר, כיוון שטווח השקעה הוא לשנים רבות.
חשוב לדעת שיש לכם את האחריות הטובה ביותר כדי להיות רגועים במידה וקורה משהו….
שנותנים אחריות על המערכת נהוג לחלק את האחריות לשני חלקים:
- האחריות על המוצרים
- האחריות על העבודה
אנו בחברת NAVITAS (נביטאס) נתונים 24 חודשים אחריות על העבודה.
מעבר לכך אנו עובדים עם מפרט המוצרים האיכותי והטוב ביותר שקיים בשוק.
פאנל – 12 שנים על המוצר ו-25 שנה על התפוקה הלינארית
ממיר – 12 שנה על ההמיר עם אופציה להארכה ל-20 שנה.
אופטימייזר – אחריות ל-25 שנה.
בנוסף ניתן ואף מומלץ לבטח את המערכת מפני נזקי טבע וכו' בתוך הפוליסה הביטוחית הקיימת על ביתכם בתוספת של כמה מאות שקלים בשנה.
פרק 11 – בונוס אבני דרך
- חתימת חוזה – לאחר פגישה אצלכם בבית והגשת הצעת מחיר נחתום על חוזה ונצא לדרך.
- בניית תיק תוכנית – אנו נבנה עבורכם את המערכת הספציפית המתאימה לכם.
- הגשת התיק לחברת החשמל – רישום וכניסה להסדרה המתאימה.
- אישור כניסה למכסה (אישור PV) – קבלת אישור להקמת המערכת.
- הזמנת רכיבי המערכת – בניית כתב כמויות ויציאה לרכש של הציוד.
- התקנת המערכת על הגג – בניית המערכת והתקנה הפאנלים על הגג.
- בדיקת המערכת על ידי בודק מוסמך – בדיקה מקיפה על מנת לוודא שהכול הותקן כמו שצריך.
- רישום המערכת בוועדות השונות – רישום המערכת.
- בדיקת המערכת על ידי חברת חשמל וחיבור המערכת – הגעת חברת חשמל וחיבור המערכת לרשת.
- בשעה טובה! התחלת הייצור – השמש זורחת והחשמל זורם.
נשמע ארוך ומסובך? אז זהו, כלל וכלל לא.
התהליך אומנם לוקח קצת זמן, כשלושה חודשים אבל חשוב להבין שבניית המערכת עצמה על הגג לוקחת כשלושה ימים. כל שאר הזמן בעיקר סביב אישורים בירוקרטים.
אבל אל דאגה, בשביל זה אנו פה.
אנו בחברת NAVITAS (נביטאס) עושים עבורכם את כל הפרוצדורה כדי לחסוך מכם כאב ראש בבירוקרטיה מיותרת.
אז מה נשאר לכם לעשות? להתקשר אלינו ולקבוע פגישה ו….זהו. מפה אנו נריץ עבורכם את כל התהליך כדי שגם לכם תהיה הכנסה בטוחה בראש שקט.
לסיכום
נושא האנרגיה המתחדשת בישראל תופס תאוצה משנה לשנה, יותר ויותר משפחות מבינות את הפוטנציאל האדיר וההזדמנות הקיימת כיום. אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו לחברת NAVITAS (נביטאס) ולעלות בזמן על רכבת ההסדרה מול חברת החשמל, על מנת להבטיח עבורכם הכנסה פסיבית חודשית קובעה, ללא צורך בהון עצמי. וליהנות מייצור חשמל ירוק ונקי במקום חשמל יקר אשר מיוצר מדלקים אשר מזהמים את הסביבה ופוגעים בנו.
- הטפסים הנדרשים להקמת מערכת סולארית הם:
טופס 4 / היתר בניה
חיבור חשמל קבוע – מונה + חוזה
- המערכת הסולארית בנויה משלושה חלקים מרכזיים – ממיר, פאנל, קונסטרוקציה – המייצרים יחד מקרני השמש חשמל נקי וירוק ללא זיהום או פגיעה בסביבה.
- מדינת ישראל ומשרד האנרגיה מעודד ותומך ביצרני חשמל סולארי, ישנם הקלות בירוקרטיות משמעותיות, פטור מהיתר בניה, אין תשלום מס עד רווח של 24,000 ₪ לשנה, ומימון מלא של הבנקים עד 100%.
- ישנם מספר הסדרות למכירת החשמל לחברת החשמל, מחיר קבוע ל25 שנה לא צמוד למדד.
עד 15 KW – 0.48 ₪ – הסדרה תעריפית ביתית.
עד 200 KW – 0.45 ₪ -הסדרה תעריפית בינונית.
מ200 KW ואילך – 0.23 ₪ – הסדרת ברירת מחדל.
- המערכת הביתית מחוברת ללוח החשמל שלכם, כך תוכלו להשתמש בחשמל ירוק ונקי אותו יצרתם בעצמכם, ואת עודפים להזרים לרשת החשמל תמורת 0.48 ₪ ל KW.
- מערכת סולארית ביתית ממוצעת יכולה להניב לבעליה 300,000 ₪ לאורך 25 שנות חייה. עלות הקמת המערכת תחזיר עצמה תוך כ-8-5 שנים ותעניק לכם תשואה של 14% לפחות מדי שנה לאחר מכן. כל הכנסות המערכת כאמור פטורות ממס, מע"מ או ארנונה.
המימון הדרוש להקמתה הוא רק כ-80,000 ₪, בנוסף תוכלו לקבל 100% מימון בריבית אטרקטיבית.
- מרגע חתימת חוזה ועד שהמערכת מייצרת עבורכם חשמל לוקח כשלושה חודשים. אולם אנו בחברת NAVITAS (נביטאס) עושים עבורכם במהירות ויעילות את כל העבודה מא' עד ת', דואגים לאישורים, הזמנת חומר, הקמת המערכת, בטיחות, חיבור המערכת לרשת החשמל ופינוי פסולת מהגג בסוף העבודה.
כל מהלך בחיים מתחיל בצעד אקטיבי קטן, אז קדימה. תצרו קשר עוד היום בטלפון/באתר ונציג מחברתנו ייתן לכם את המענה על כל השאלות.
אומנם הדרך נשמעת ארוכה אבל התמורה משתלמת – אתם יכולים לשאול את עשרות אלפי הישראלים שכבר התקינו מערכת סולארית ונהנים מהכנסה חודשית קבועה למשך שנים.
תאמינו לנו, ואין הרגשה יותר טובה מלסיים חודש עם + נחמד בבנק, והרגשה טובה על מניעת זיהום אוויר.
שאלות ותשובות
מהי אנרגיה סולארית?
אנרגיה סולארית היא אנרגיה שמיוצרת על ידי קרינת השמש. היא נחשבת אנרגיה ירוקה בשל העובדה שתהליך הפקתה לא מזהם את האטמוספרה ואינו כולל שימוש במשאבים קיימים כגון נפט ופחם. בתהליך הפקת האנרגיה הסולארית לא משתחררים גזים רעילים החוצה ולא נשארת פסולת כלשהי.
כיום השימוש הנפוץ ביותר באנרגיית השמש הוא יצירת חום, לדוגמה בדודי שמש, וכן ליצירת חשמל במערכות פוטו וולטאיות שנקראות גם מערכות סולאריות.
איך מערכת סולארית מפיקה חשמל?
בפאנלים הסולאריים מותקנים תאי סיליקון מיוחדים אשר סופגים פוטונים מקרני השמש וממירים את אנרגיית האור לזרם ישר. ממירי המתח המותקנים במערכת הסולארית ממירים את הזרם הישר לזרם חילופין. רשת החשמל של חברת החשמל יכולה לקבל מהמערכת זרם חילופין. הזרם המומר עובר דרך מונה חשמל אל רשת החשמל הארצית.
איך מרוויחים כסף ממערכת סולארית?
המערכת הסולארית מייצרת חשמל שמועבר אוטומטית לרשת החשמל הארצית. החשמל המיוצר נמדד באמצעות מונה ייצור שמתקינה חברת החשמל בעת חיבור המערכת לרשת. במערכות ביתיות ומסחריות ישולם הסכום מדי חודשיים בהעברה בנקאית לחשבונכם, כנגד חשבונית שתפיקו ותשלחו לחברת החשמל, לפי תעריף קבוע לכל קילוואט שיווצר ע"י המערכת הסולארית.
התשלום מחברת החשמל מתבצע למשך 25 שנה מיום חיבור המערכת, כאשר הוא מתעדכן מדי שנה בהתאם להצמדה למדד המחירים לצרכן. אם לוויתם מהבנק לטובת הקמת המערכת, תשלמו את החזר ההלוואה במקום את חשבון החשמל. לאחר שתסיימו להחזיר את ההלוואה תוכלו ליהנות מחיסכון מלא של חשבון החשמל למשך עשרות שנים.
איזה גג מתאים להתקנת מערכת סולארית?
מערכת סולארית יכולה להבנות על כל גג: איזכורית, פנל מבודד, בטון, רעפים (מלבד אסבסט, וגם את זה אפשר לפתור על ידי החלפת הגג). סוגי המבנים: בתים פרטיים, מחסנים, מבנים חקלאיים, מבני מסחר ומפעלים. הגג צריך להיות עמיד למשקל המערכת הסולארית שאינו משמעותי (כ-20 קילוגרם למטר רבוע). גג הפונה דרומה הוא אידיאלי להתקנת המערכת, אך ניתן להקים גם על גגות הפונים למערב או מזרח. בעת תכנון המערכת ננסה לכוון את הפנלים כך שיפנו לדרום במידת האפשר. נציג החברה יוכל לערוך מדידות, הדמיה ולהציג חישובי כדאיות. אם ברשותך גג בגודל של 100 מ"ר לפחות שווה לבדוק ללא התחייבות.
האם ניתן להתקין מערכת סולארית על גג מוצל?
הצללות למיניהן כגון בניינים שכנים, מעקות ועצים יגרמו לירידה בכמות החשמל שהמערכת מייצרת. ניתן לעתים להתגבר על ההצללה בעזרת הרמת וכוון הפאנלים בקונסטרוקציית אלומיניום והתקנת ממיר היודע לצמצם את נזקי ההצללה רק לאזור במערכת המוצלל באותה עת. מומלץ להתייעץ עם נציג החברה לקבלת מידע נוסף.
מהו שטח הגג הפנוי הדרוש להתקנת פאנלים סולאריים?
כל 10 מ"ר שטח גג יאפשרו התקנת מערכת בהספק של 1 KW מותקן.
במערכות ביתיות נמליץ מחישובי כדאיות כלכלית להקים מערכות מגודל 10KW ומעלה, כלומר כ 100 מ"ר גג פנוי. כאשר במערכות ביתיות ניתן להקים מערכת בהספק של עד 16.5KW פנלים סולאריים.
במערכות מסחריות ניתן להקים מערכות בהספק של עד 200 KW מסחרי גגות של מ 300 מ"ר ועד 3000.
כמה חשמל תייצר המערכת הסולארית?
כמות החשמל שהמערכת תייצר תלויה בהספק המערכת, במיקום הגיאוגרפי (בדרום הארץ התפוקה גדולה יותר), במזג האוויר, באיכות ההתקנה ובתדירות ניקוי הפאנלים הסולאריים. באופן כללי כל 1 קילוואט מותקן של פאנלים ייצר כ 1700 קילוואטים בשנה.
מה הדרישות לקבלת אישור להתקנת מערכת סולארית?
לאחר קביעת מפרט המערכת הסולארית המתאימה בעזרת היועץ שלנו, יש לקבל אישור מהרשות המקומית להצבת המתקן. אנו מבצעים זאת עבורכם. עם קבלת ההיתר אנו מבצעים רישום בקשה ותהליך טיפול למול חברת החשמל עד קבלת אישור כניסה למכסה. לאחר סיום ההתקנה תתבצע בדיקה ואישור המערכת ע"י בודק מטעם חברת החשמל. השלב האחרון הוא חיבור המונים ע"י חברת החשמל והתחלת ייצור החשמל וקבלת התשלום עבורו.
מהו אורך חיי המערכת?
אורך חיי המערכות סולאריות על פי תקן יצרן עומד על 30 שנות פעילות, כאשר ההנחה היא שמבחינה מכאנית המערכת תמשיך לעבוד גם לאחר מכן. רכישת הציוד מגובה באחריות יצרן לממירים ולפנלים הסולאריים. במערכת אין חלקים נעים, ולכן הבלאי שלה נמוך. אם הותקנה באופן איכותי גם כמות התקלות נמוכה מאוד. בתחשיבים הכלכלים נהוג לחשב פחת בייצור המערכת של עד 0.5% לשנה.
האם נדרשת תחזוקה למערכת סולארית?
עיקר התחזוקה הוא ניקוי הפאנלים. יש לדאוג לניקיון הפאנלים (מאבק, פיח, צואת ציפורים) על-מנת לקבל ייצור מרבי של חשמל. ניקיון הפנלים הסולאריים אחת ל-4-5 שבועות במהלך חודשי הקיץ יביא לייצור מרבי זה (תלוי בכמות האבק ובתנאי הסביבה כגון פעילות חקלאית או תעשייתית אינטנסיבית המצריכות ניקיון תכוף יותר). מומלץ לנקות במים מוטפלים כדי למנוע הצטברות אבנית על הפאנלים.
נדרשת בדיקה תקופתית של איש מקצוע. אנו מספקים שירות זה ומחזיקים ציוד מתקדם לבדיקת המערכות ואיתור תקלות.
החברה שלנו עובדת בשיתוף פעולה עם המון חברות אחזקה ושטיפה, לרבות פטנטים חדשניים בתחום שמתקינים על המערכת ולאחר ההתקנה אין צורך בשטיפת המערכת. לפרטים נוספים פנה לאחד מנציגי החברה.
האם המערכת עמידה לפגיעות מזג אויר, שבירה וכו'?
הקולטים, שהם החלק היקר במערכת, אינם שבירים. הם מוצר שעבר בדיקות מחמירות והם עמידים בתנאי מזג האוויר הקיצוניים ביותר, כגון משקעים כבדים ואף ברד. הקולטים מגיעים עם אחריות יצרן או יבואן לשנים ארוכות. יחד עם זאת ניתן לבטח את הפאנלים הסולאריים באמצעות חברת ביטוח. יש להתייעץ עם סוכן ביטוח.
האם המערכת פולטת קרינה?
הקולטים הסולאריים הינם פאסיביים ואינם פולטים קרינה. הממיר פולט קרינה נמוכה (בדומה למערכת החשמל המזינה את הבית) ולכן יש להתקינו במרחק של לפחות 4 מטרים ממקום בו שוהים בני אדם בדרך קבע בעת פעולת המערכת, ולהימנע משהייה ממושכת לידו. בדרך זו אין חשש לבריאות הציבור (על פי המשרד לאיכות הסביבה.)
איך ניתן לקבל מימון להקמת מערכת סולארית?
תקנות הממשלה וההסדרות הקיימות למערכות ביתיות ומסחריות מחייבות את חברת החשמל לקנות את החשמל המיוצר באמצעות אנרגיה מתחדשת במחיר נקוב, צמוד למד המחירים לצרכן ובחוזה ל-25 שנה. הבנקים מציעים היום הלוואות מימון מצוינות למערכות סולאריות שמותאמות ללקוחות פרטיים, בעלי עסקים ויזמים.
אנו מציעים גם אפשרויות מימון באמצעות הבנקים שאליהם אנו קשורים. נשמח לסייע לכם בייעוץ והפנייה לבנקים אלו.
למה כדאי היום יותר מתמיד להתקין מערכת סולארית בישראל?
היתרון הראשון הוא סביבתי – ע"י התקנת מערכת סולארית אתה תורם לסביבה ירוקה וחסכון בזיהום אויר והתכלות משאבים. היתרון השני והחשוב הוא כלכלי. מכירת החשמל לחברת החשמל או ייצורו לכיסוי הצריכה והתשלום השנתי מפיקים רווח כלכלי ברור. מניסיון שבע השנים האחרונות בפעילות זו בארץ, זוהי ההשקעה בעלת אחוזי התשואה הגבוהים ביותר ביחס לכול אפיק השקעה קיים אחר.
יחד עם זאת חשוב להבין שככל שמחכים ועולה הוודאות לגבי אמינות המערכות וכושר הייצור שלהן, יורד בהתאם התעריף המסובסד שמעניקה המדינה באמצעות חברת החשמל לבעל המערכת.
המלצתנו: כדאי למצות את תהליך בדיקת הכדאיות הכלכלית, לנצל את הפחת המואץ שניתן למערכות אלו, ולהתקדם להקמה וחיבור של מערכת סולארית פוטו וולטאית ביתית או מסחרית. אם אתם משלמים על החשמל שאתם צורכים, בהסדרת מונה נטו תוכלו להפסיק לשלם. אנו לרשותכם לכול שאלה.
מערכת סולארית – בדיקה תקופתית לממיר על ידי חשמלאי מוסמך ומוכר על ידי משרד התשתיות
רשות מינהל החשמל שולחת לבעלי מערכות סולאריות בנות 5 שנים ומעלה טופס הצהרה וחידוש בדיקה למתקן שברשותכם. את מילוי הטופס יבצע חשמלאי בעל רשיון המוסמך לממיר המותקן על ידי חברת הממירים. החשמלאי דרוש להיות בעל הסמכה
כיצד יחושב המס אם בשנה מסוימת יעלו ההכנסות ממכירת החשמל מעל תקרת ה- 18,000 ש"ח?
אם עלו ההכנסות השנתיות על 18,000 ש"ח, יוקטן הפטור ממס בהפרש שבין ההכנסה לבין 18,000 ש"ח. כך לדוגמא אם סך ההכנסה בשנת המס 2009 ממכירת חשמל לחברת חשמל היה 18,300 ש"ח, יוקטן הפטורב-300 ש"ח ויהיה 17,700 ש"ח ולכן ההכנסה החייבת במס תהיה 600 ש"ח (18,300 בניכוי 17,700), והמס שיחול יהיה בהתאם לשיעור המס השולי החל על היחיד.
לחילופין, ניתן לבחור לדווח למס הכנסה על הכנסתך ממכירת חשמל לחברת החשמל ולשלם עליה מס בשיעור אחיד של 10% בתנאי שההכנסה אינה הכנסה מעסק או משלח יד ובתנאי שנוכה ממנה מלוא המס ע"י חברת החשמל. במסלול זה היחיד לא יהיה זכאי לנכות כל הוצאה שהוצאה בייצור ההכנסה ממכירת החשמל, לרבות פחת והפחתות.
האם אצטרך להודיע ולשלם לרשויות על התקנת מערכת פוטו וולטאית על גג ביתי?
החשמל שיופק באמצעות המתקן יימכר לחברת החשמל וההכנסות, ברמה עקרונית, חייבות במס הכנסה. על מנת לתת תמריץ כלכלי לשימוש בטכנולוגיה המתקדמת לייצור חשמל באמצעות אנרגיית השמש (תחום שבו יש לישראל יתרון טבעי), נקבע כי ההכנסות ממכירת חשמל לחברת החשמל יהיו פטורות ממס, בתנאי שההספק של המתקן הנו עד 4 קילו-וואט, וסך כל ההכנסות ממכירת חשמל לחברת החשמל נמוכות מ- 18,000 ש"ח בשנה.ההטבה תינתן למשק בית שאצלו ההכנסה ממכירת חשמל אינה מהווה הכנסה מעסק או משלח יד.
כמו כן, ההכנסות ממכירת חשמל אינן חבות בתשלום לביטוח לאומי ומס בריאות.
האם אני צורך חשמל בעצמי מהמערכת הסולארית?
לא, חברת החשמל מתקינה 2 מונים חדשים, אחד מונה את הייצור מהמערכת ומעביר את כל החשמל שייצרת במערכת הסולארית לחברת החשמל, להפצה לפי החלטתה, ומונה שני מודד את הצריכה כרגיל.
איזה מסמכים צריכים להיות ברשותי?
אם המבנה הוקם בעשרים שנה האחרונות, צריך טופס 4 והיתר בנייה.